La final de la FA Cup en xifres: partits amb més gols i menys gols, equips invictes i molt més

Futbol

El Vostre Horòscop Per Demà

Arsene Wenger celebra amb els seus jugadors i el trofeu de la FA Cup després que l'Arsenal guanyés la competició dos anys seguits.

L'Arsenal és el guanyador més recent de la FA Cup(Imatge: Jordan Mansfield - The FA)

Billy Joe Saunders lluita contra el temps

L'Arsenal ha participat en més finals de la FA Cup que qualsevol altre equip.

La temporada passada va ser la 19a aparició final dels Gunners. N’han guanyat 12, més que cap altra banda, i han quedat subcampions set vegades.

El Manchester United, amb 18 aparicions finals fins a la data, igualarà el rècord global de l’Arsenal quan s’enfronti dissabte al Crystal Palace i també podria igualar el seu rècord de victòries.

El Liverpool ha participat en 14 finals. Everton i Newcastle han aparegut en 13, mentre que Aston Villa i Chelsea han aparegut en 11 cadascun.

L’Everton ha estat vuit vegades subcampió de la FA Cup, més que qualsevol altre equip.

Aparicions finals de la FA Cup

Finals més golejadores

Dos partits comparteixen l’honor de ser la final més golejadora amb set gols a cada partit.

La final del 1890 entre Blackburn Rovers i Sheffield dimecres va acabar 6-1 per al bàndol de Lancashire.

Blackpool va guanyar a Bolton per 4-3 a la famosa final de Matthews de 1953. Sir Stanley Matthews, amb el nom del partit, no va marcar cap gol aquell dia. Stan Mortensen va marcar tres dels gols de Blackpool, l’única vegada que un jugador ha aconseguit un hat-trick en una final de Wembley.

Stanley Mattews

Sir Stanley Matthews & apos; Medalla de la FA Cup de 1953 (Imatge: PA)

Finals amb menys puntuació

Quatre finals han acabat amb empats a 0-0.

La primera va ser el 1886 quan Blackburn Rovers, en la seva tercera final successiva, va empatar amb West Brom. Rovers va guanyar la repetició.

La següent va ser el 1911 quan Bradford City va mantenir Newcastle abans de vèncer-los per 1-0 a la resposta. Barnsley va empatar 0-0 amb el West Brom la temporada següent i també va guanyar la repetició per 1-0.

No va haver-hi una altra final sense gols fins al 2005, quan l’Arsenal va empatar contra el Manchester United. Les repeticions ja eren una cosa del passat i els Gunners finalment van guanyar als penals.

Hi ha hagut finals que van acabar per 0-0 al cap de 90 minuts però van veure un gol a la pròrroga.

Llegeix més:

John Terry i Frank Lampard celebren amb la FA Cup després de vèncer el Manchester United a l'estadi de Wembley el 19 de maig de 2007

John Terry i Frank Lampard celebren amb la FA Cup el 2007 (Imatge: AFP / Getty)

La més recent va ser la final del 2007 entre el Chelsea i el Manchester United, el Chelsea va guanyar el partit a la pròrroga amb un gol de Didier Drogba.

La final del 1985 va veure com el Manchester United guanyava l’Everton per 1-0 gràcies a un gol de pròrroga de Norman Whiteside.

Dos gols en el temps de lesions a la final del 1982 entre el Tottenham i el QPR van suposar la repetició de l’objectiu final.

Les finals de 1971, 1968, 1965, 1947, 1938, 1920, 1912 i 1877 van ser també 0-0 després de 90 minuts, però es van decidir en el temps extra.

Equips invictes

Nou equips diferents tenen rècords invictes a la final de la FA Cup.

Set d’elles només hi han aparegut una vegada: Blackburn Olympic, Bradford City, Coventry, Ipswich, Wigan i Wimbledon.

Bury ha passat a dues finals, el 1900 i el 1903, i les ha guanyat totes dues.

El Wanderers FC, però, va passar a cinc finals de la FA Cup (1872, 1873, 1876, 1877 i 1878) i els va guanyar a tots dos en el primer partit o en la repetició.